Ervaringsdeskundige

Gisterenavond leerde Lucas een nieuw kindje kennen op de afdeling.  Hij vindt het zelf nog steeds heel speciaal.  “Ik heb een nieuw vriendje ontdekt” zegt hij keer op keer.  Nog los van hun Cowboy-en-Indianenspel, praatten ze ook op hun niveau over hun ziekzijn.  “Ik heb een hele lieve juf, ze heet Mieke” zei het jongetje.  “Maar nu mag ik niet meer naar school omdat ik ziek ben.” “Ik had vorig jaar een hele leuke tante en dit jaar een leuke oom” zegt Lucas.  “En ik mag bijna weer naar school.  Misschien wel nog voor de kerstvakantie. Maar het niet zo erg hoor dat jij niet meer naar school mag, hier in het ziekenhuis is er ook een school.  En er is ook een tante die naar je huis komt als je ziek bent.  Dat is tante Isabelle.  Die komt bij mij op maandag en op dinsdag, maar misschien kan ze dan bij jou komen als ik weer beter ben.  Ik zal het eens vragen.”

Als ervaringsdeskundige in het langdurig en ernstig ziek zijn, voorzag Lucas het jongetje verder van bemoedigende (?) informatie.  “Als je niet meer kan eten en drinken, dan is dat niet erg, dan steken ze gewoon(!) een sondeke door je neus naar je maag.  Dat doet geen pijn hoor, ’t is alleen niet zo leuk. Maar bij mij ging dat niet, daarom krijg ik nu eten langs mijn port-a-cath, dat is mijn prikdoosje, kijk, hier.” toont Lucas vol trots aan zijn nieuwe vriendje.  “Ik heb dat nog niet” zegt het jongetje.  “Ah maar je zult dat nog wel krijgen hoor, van de dokters.  Iedereen krijgt dat.” stelde Lucas hem gerust.  “Bij mij lukte de sonde niet, want de dokters denken dat er iets in de weg zit in mijn maag.” vertelde Lucas verder. “Bij mij niet” antwoordde het vriendje.

“Ik ben nu bijna beter, want ik heb al negen keer Chemo Kasper gekregen en ik had geluk dat ze voor mij de goede Chemo Kasper hadden, want dat is niet voor iedereen zo hoor.” waarschuwt hij zijn vriendje.”Voor jou zullen ze misschien ook wel de goede Chemo Kasper hebben want Gasthuisberg is het grootste en het beste ziekenhuis van héééél Leuven.”

En zo kan het nieuwe vriendje volledig gerustgesteld en vol bemoedigende vooruitzichten naar huis.  We weten niet eens of hij ook op de afdeling kinderoncologie/-hematologie wordt behandeld, dan wel op Infectieziekten die op dezelfde gang liggen.  In elk geval heeft hij al een hart onder de riem gekregen van een potentiële lotgenoot!