Bestralingsstress

“Die kankercellen gaan nogal eens in de war zijn he papa en mama, als Chemo Kasper en Radio Robbie samen tegen hen gaan vechten” zegt Lucas vanavond na het eten. “Ze zullen zo in de war zijn dat ze overal tegenaan botsen, kijk ik zal het eens voordoen” en hij rent door de keuken en botst tegen de kasten en de muren.

“Die kankercellen maken geen schijn van kans meer Lucas” bevestigen wij zijn optimisme. “Eerst Chemo Kasper en zijn vriendjes die hen komen opeten en dan Radio Robbie die ze doodstraalt. De kankercelletjes zullen zich overal willen verstoppen, maar dat zal niet lukken hoor, want jouw eigen goede cellen zullen ze tegenhouden.” “Ja dat gaat nogal botsen he” zegt hij vol overtuiging. “Maar botsen doet soms wel eens pijn” leggen we verder uit. “En jij zult wel pijn hebben als de kankercelletjes zo hard vechten met Chemo Kasper, Radio Robbie en jouw goede celletjes.”

Donderdag gaat de bestraling van start in combinatie met de achtste chemokuur. Zoals steeds merken we vooral aan Lucas’ gedrag dat hij er erg mee bezig is. Hij is erg druk, erg wispelturig, erg zenuwachtig, maar tegelijk weer helemaal overtuigd van de eindzege. Wat zijn wij en hij gezegend met zijn enorme optimisme en de heerlijk beeldende verwoording van hoe hij dit alles beleeft!


5 reacties op ‘Bestralingsstress

 1. Laat die vieze kankercellen maar héél hard botsen, zodat ze voor altijd weg zijn!

  Poekie, onze gebreide huiskat, schenkt regelmatig handgemaakte knuffels aan kinderen in het ziekenhuis. Maar af en toe wordt er ook en persoonlijk pakketje verstuurd. Ook Lucas en zijn zus Ruth verdienen zo’n pakketje natuurlijk! Mail je even naar poekie@telenet.be? En vertel dan maar wat hun lievelingsdier en lievelingskleur is, en ’t komt in orde! 🙂

  Onze zoon Robbe heeft vorig jaar ook chemo en bestraling gehad. De bestraling was ook ter hoogte van de keel… we hadden best schrik voor slikproblemen, slokdarmproblemen, eventuele brandwondjes,… maar het is allemaal zonder problemen verlopen!!! Wel vooraf een goede zalf aangebracht, misschien heeft dat ’n beetje geholpen? Wij duimen dat ’t voor Lucas ook allemaal zo goed mag verlopen!!!

  Lieve groetjes, Saskia & Poekie

  Like

 2. Hoe moeilijk iets ook uit te leggen is, jullie Lucas lijkt het altijd goed in beeld te kunnen brengen wat er op hem en jullie afkomt. We duimen voor een mega-kettingbotsing die alle slechte cellen uit de weg ruimt. En als het ook nog even kan gebruiken we onze tweede duim opdat de goede cellen daar zo weinig mogelijk hinder van ondervinden. Komaan ertegenaan!

  Like

 3. Robbe heeft eerst 6 maanden chemo gehad, en aansluitend 11x bestraling. 11 opeenvolgende dagen (behalve zondag). Wij hadden ook énorme schrik voor pijn, slikproblemen, brandwondjes,… maar het is allemaal goed verlopen. De bestraling duurde telkens 10 à 15 minuten. Robbe mocht dan een cd met zijn lievelingsmuziek (Muse) meebrengen, zodat hij toch wat afleiding had tijdens het stilliggen. Ja, ook met het masker ‘vastgespijkerd’ aan de tafel… beetje eng als je je zoon daar ziet liggen… Achteraf mocht hij het masker mee naar huis nemen, een goede manier om aan anderen te vertellen hoe de bestraling was verlopen.
  Ik wens jullie héél veel moed!!! Jullie verhaal lijkt zo vaak op ons verhaal, zo herkenbaar… dus hoop ik dat de bestraling ook zonder problemen zal verlopen!
  Lieve groetjes, Saskia & Poekie

  Like

Reacties zijn gesloten.