Curatief of palliatief

This is D-Day, de dag van de langverwachte scanbespreking. Ruth is goed ondergebracht bij een klasvriendje en Lucas op een ridderkamp in het ziekenhuis, dus we hebben alle mentale en fysieke ruimte voor een stevig gesprek.

Onze interpretatie van de scan wordt meteen bevestigd: de tumor is inderdaad aanzienlijk kleiner geworden en dat is goed nieuws. De artsen stellen dan ook voor verder te gaan met de chemo en over twee kuren opnieuw een scan te maken. Op basis van die resultaten kan dan ook beslist worden of er nog twee chemokuren worden gegeven, of dat we meteen overschakelen naar een onderhoudsbehandeling. Die zou bestaan uit een combinatie van orale chemo die dagelijks thuis moet worden ingenomen en intraveneuze chemo die een keer per week op de dagzaal wordt gegeven. Er is dus nog steeds een kans dat Lucas in september weer in de schoolbanken zit, want tijdens de onderhoudschemo mag hij gewoon naar school.

Met dit scenario, valt ook het doek over de ingreep in Parijs. Wij hadden zelf reeds besloten dat behandelingstraject niet te volgen wegens te veel risico en te veel lijden versus geen garanties op genezing. Op basis van de scan is Lucas’ arts ook geneigd nu verder het traject van chemo en nabehandeling met chemo te volgen, in overleg met de oncologen in Parijs.

Hoewel de scanresultaten positief zijn, blijft de prognose heel slecht. De kans op genezing is nog steeds bijna nihil. De tumorregressie is vooral positief omdat deze Lucas meer tijd en meer comfort geeft. Zijn behandeling situeert zich ergens tussen curatief en palliatief. Ze wordt nog steeds toegediend met de bedoeling om te genezen, maar eigenlijk weet men zo goed als zeker dat dat niet gaat lukken. Over hoeveel tijd we dan nog spreken, daar kan niemand ons een antwoord op geven. Een jaar, anderhalf jaar, maar het kan ook nog langer of juist korter zijn.

Lucas zelf leidt intussen zo goed en zo kwaad als dat gaat het vrolijke leven van een zeven jarige. Hij gaat volledig op in het nu en denkt vooral niet aan morgen. Hij stelt ook bijzonder weinig vragen over zijn behandeling of zijn genezing. Dat willen we voorlopig ook zo houden. Op de achtergrond zullen we onszelf en de oudere kinderen in samenspraak met de kinderpsychologen beginnen voorbereiden op de vragen die onherroepelijk op een dag zullen komen.


7 reacties op ‘Curatief of palliatief

 1. en altijd opnieuw LEVEN in het kwetsbare nu … daar zijn jullie en Lukas en het hele gezin zo’ krakken in…het raakt ons en mee dankbaar dat er tijd voor zomer en spelen is voor Lukas en jullie allemaal..

  Geliked door 1 persoon

 2. Slik, stil…. Eerst de opluchting, dan de realiteit. Zo tegenstrijdig, zo moeilijk om te vatten.
  Veel liefs, veel moed, veel sterkte!

  Geliked door 1 persoon

 3. Hai Tomas, elke dag doe ik mijn kaarsje branden, probeer vanop afstand hoop te geven en sta telkens weer vol bewondering hoe jullie verder gaan, moed hebben, elkaar gewoon graag zien en steunen. Knuffel elkaar zo veel mogelijk, geef elkaar liefde en warmte, Hilde

  Geliked door 1 persoon

 4. Net terug van onze zomerreis waar we met z’n tweetjes o zo hebben genoten, weer veel hebben gezien en bijgeleerd over Moeder Aarde en wat die ons te bieden heeft! En nu… een koude douche… tranen wegpinken, slikken en nog eens slikken! Ik vind geen woorden, maar besef nog maar eens al te goed hoe hard onze mooie Moeder Aarde ook kan zijn! Pfttt…Lastig!
  En toch steek ik jullie een riem onder het hart: geniet van alle mooie momenten, dagen, feestjes, kleine dingen die “geluk” met zich meebrengen en waarvan jullie kunnen genieten! Jullie zijn fantastische, jonge mensen die o zo’n GROOT voorbeeld zijn voor anderen! JULLIE ZIJN TOP-MENSEN!

  Geliked door 1 persoon

 5. Hier vormen wij jullie achterban, een kaarsje in een of andere kerk, in één of ander huis, maar vooral in ons hart We stappen met je mee, we zijn er ongezien maar onze blik is gericht op jullie die voor ons gaan en – waar het ook is – daar nooit alleen mogen aankomen!

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.