Alternatieve kankerbehandelingen

Af en toe krijgen we ze, voorzichtige suggesties van mensen rondom ons om toch eens na te denken over alternatieve kankerbehandelingen: diëten (al dan niet ter ondersteuning van de chemobehandeling), holistische benaderingen, gebedsgenezers, enz… Het is gelukkig meestal zo lief en niet-opdringerig aangebracht, dat het zelden storend of ècht ongepast overgekomt. Meer nog, het is bijna verbazingwekkend dat het maar af en toe is en we niet overspoeld worden met dergelijke raadgevingen aangezien we dagelijks voelen hoeveel mensen er heel fel meeleven. Want het aanbod aan “alternatieve kankerbehandelingen” is, zeker met het internet, explosief toegenomen. Een beetje rondsurfen en de succesverhalen vliegen je rond de oren. Vele verhalen lezen bovendien als spannende thrillers over “complotten van gehaaide artsen die alternatieve behandelingswijzen tegenwerken”, en “universiteiten die samenspannen met medische bedrijven om de huidige chemobehandelingen in stand te houden”.

Voor ons blijft dit alles zeer speculatief en onvoldoende bewezen om de sprong te wagen. Dat het niet over ons eigen lichaam/leven gaat, maar dat van Lucas, maakt dat we nog veel voorzichtiger zijn met het beginnen van onzekere avonturen. Want elke consultatie, elk onderzoek, elke gesprek met Lucas erbij, is toch telkens een ‘ingreep’, hoe klein ook, die nooit ‘vrijblijvend’ mag worden. En alle ‘succesverhalen’ toetsen we intussen aan het waardevolle “SKEPSIS”-genootschap, zowel via de website in België als in Nederland.

Voor de geïnteresseerden, enkele waardevolle links:
Artikel over de bewering “dat je kanker gewoon moet uitzieken”.
Artikel over een alternatieve Italiaanse behandeling die kritische werd getoetst.
Artikel over een concreet voorbeeld van een uit de hand gelopen alternatieve behandeling die nog steeds online staat op deze blog (zonder dat de fatale afloop vermeld wordt).


2 reacties op ‘Alternatieve kankerbehandelingen

  1. Ik heb je “waardevolle links” even doorgenomen … Hoe bestaat het?!?!?! Het deed me denken aan een krantje dat we als student soms kochten om even hilarisch te kunnen doen: de Nieuwe (of zoiets). Het triestige is natuurlijk dat sommige
    mensen die hoogstwaarschijnlijk te genezen zijn, daarin meegaan en er uiteindelijk aan tenonder gaan.

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.