Bestralingswondjes

Deze namiddag zag de huid onder Lucas’ linkeroog ineens flink rood. Hij had net in de zetel gelegen, dus dachten we aanvankelijk dat het daardoor kwam, maar even later merkten we dat er ook een open wondje op zat.

Telefonisch overleg met de artsen in het ziekenhuis bevestigde wat we reeds vreesden: dit zijn beginnende brandwonden van de bestraling. Dat is dikke pech, want brandwonden infecteren heel snel. Bovendien dalen Lucas’ witte bloedcellen nog elke dag, waardoor hij extra vatbaar is voor infecties. Het dagelijks insmeren met vette neutrale zalf, wat we al van weken voor de bestraling doen, heeft helaas niet voldoende bescherming geboden.

Regelmatig insmeren met flamazine, ontsmetten met alles behalve isobetadine en vooral niet beginnen met pleisters, want dat zal alleen maar extra irritatie opleveren. Intussen beginnen er ook weer wondjes op te duiken in de mond.

Nog 12 bestralingen te gaan. Het wordt nog een harde dobber. Hopelijk kunnen we zijn huid de komende twee dagen voldoende voeden en beschermen om erger te voorkomen.